Valkuilen

Driekwart van de Nederlandse crowdfundingprojecten op kickstarter zijn mislukt, zo blijkt uit de cijfers van het platform van dit jaar.

Niets te bieden
Er zijn een aantal valkuilen waar veel beginnende crowdfunders invallen, zegt Koen van Vliet. Volgens hem is het belangrijk dat jouw initiatief of idee iets te bieden heeft. Dit hoeft niet perse een directe reward te zijn (als in; doneer geld dan krijg je een gratis cd). een indirecte reward kan volstaan, denk aan het voorbeeld van de voetbal die niet lek kan gaan. Als jouw initiatief écht iets te bieden heeft zijn mensen vaak bereik alsnog voor het product zelf te betalen, naast hun donatie.
Volgens Koen van Vliet denken veel beginnende crowdfunders ten onrechte dat mensen toch wel geld geven, ook zonder (indirecte) tegenprestatie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een aantal voorbeelden van bizarre crowdfundprojecten die op miraculeuze wijze zijn geslaagd.
Zo was er een Amerikaan die geld inzamelde om een aardappelsalade te kunnen bakken, een project waar investeerders niks voor terugkregen. Ondanks het ontbreken van een tegenprestatie haalde bij 30.000 dollar op. Dit voorbeeld is een uitzondering op de regel, zegt Koen van Vliet. Het project was zo bizar dat mensen voor de gein geld investeerden. Veel crowdfunders probeerden dit kunstje te herhalen, en faalden. Het aardappelsalade initiatief was het eerste crowdfundproject dat zichzelf niet serieus nam en slaagde om die reden.

Onderschatting
Verder is het heel belangrijk om te waken voor onderschatting. Volgens Koen van Vliet is het werken aan een crowdfundingproject een dagtaak; “soms hebben mensen 500 vrienden op Facebook, 1000 volgers op Twitter en verwachten dat de helft van die mensen wel even een euro wil overmaken. Zo werkt het niet. Het is belangrijk continu zichtbaar te zijn en intensief contact met de community te onderhouden”.

Ook moet je als beginnende crowdfunder niet te hoog inzetten. Bedenk goed wat het minimale bedrag is dat je nodig hebt om jouw idee uit te voeren en ga van dit bedrag uit. Verwacht niet dat al jouw vrienden en bekenden wel even geld aan jou willen geven, zo werkt het niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s