Crowdfunding in een notendop

Voor je begint met crowdfunding is het belangrijk te weten wat crowdfunding precies is. Het woord is een samenstelling van de woorden crowd (massa of menigte) en funding (financiering). Gaat idee is dat een massa mensen een (meestal) kleine bijdrage levert zodat jij jouw project kunt realiseren. Het woord ‘funding’ is echter misleiding, de hulp die je van de menigte kunt verwachten is namelijk lang niet altijd een financiering zegt crowdfund-expert Koen van Vliet. Koen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen crowdfunding. Volgens hem is juist de hulp die je krijgt in non-financiële vorm een van de dingen die crowdfunding onderscheidt van klassieke fondswerving. Volgens hem is de grens tussen crowdfunding en ´normale´ fondswerving dun.

Wanneer is er sprake van fondswerving en wanneer van crowdfunding? Hoewel beide fenomenen draaien om het inwinnen van geld zonder een directe tegenprestatie te leveren zijn er wel degelijk verschillen. Een van de verschillen is concreetheid. Bij crowdfunding zamel je altijd geld in voor een zo concreet mogelijk doel. Vaak wordt gedacht dat er ook een concreet doelbedrag moet zijn. Hoewel er vaak een doelbedrag wordt gesteld is dit geen voorwaarde. Twee voorbeelden:

Geen crowdfunding: Ieder jaar staat heel Nederland op 19 November op tegen kanker. Deze actie, georganiseerd door het KWF, is geen crowdfunding. Het doel is namelijk erg breed: geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Wel crowdfunding: Ieder jaar, vlak voor kerst staat er ergens in Nederland het glazen huis van 3FM. Bij deze actie wordt er geld ingezameld om een specifieke ramp te bestrijden in één (of meerdere) dorpjes. Tijdens de uitzending verschijnen er regelmatig reportages van de huidige situatie in het betreffende dorp. Het doel is in dit geval concreet: geld inzamelen om dit specifieke dorp te helpen door bijvoorbeeld waterputten te slaan. Het stellen van een concreet doel is het grootste verschil tussen crowdfunding en traditionele fondswerving. Volgens Koen van Vliet zijn er meer, zij het abstractere, verschillen te noemen. Zo wordt crowdfunding vaak vanuit een internetplatform georganiseerd. Ook ligt bij crowdfunding de focus meer op communityvorming dan bij klassieke fondswerving.

Divers Crowdfunding staat over het algemeen niet bekend als een alternatieve manier om geld in te zamelen voor een filantropische instelling. De meeste mensen denken bij crowdfunding aan een manier om kunstenaars of arme studenten met een superidee in het zadel te helpen. Hoewel veel crowdfundingprojecten worden opgezet door creatievellingen met weinig geld is crowdfunding veel meer dan dat. Veel vermogende bedrijven gebruiken crowdfunding inmiddels om een product of dienst groot te maken, niet alleen in de kunstsector. Crowdfunding is een voordelige manier om investeerders te vinden en kan leiden tot een miljardenwinst. Zo is de virtual reality bril ‘Oculus Rift’ via crowdfundplatform Kickstarter ontwikkelt met het geld van de massa. Het product is inmiddels voor twee miljard dollar verkocht aan Facebook. Succesvol crowdfunden is een vak apart.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s