Crowdfunding : Dromen verwezenlijken of veredeld bedelen ?

“Ik heb een goed idee, dus geef mij geld om dit werkelijkheid te laten worden.” Kort door de bocht is dit het recept van crowdfunding. Mensen hebben een idee, dit kan een boek of een revolutionaire aardappelschiller zijn, en vragen hiervoor geld aan iedereen die ze maar kunnen bereiken. Op elk denkbaar kanaal wordt het idee gepromoot en vrienden en familie worden ingezet om iedereen over het bewuste idee te vertellen.

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat dit vandaag de dag kan. Nederland bevindt zich nog steeds in de financiële crisis en de banken geven veel minder snel een lening dan dat ze vroeger deden. Crowdfunding kan de manier zijn om iemand zijn droom uit te laten komen zonder dat hij of zij zich er voor in de schulden moet steken. Maar is crowdfunding eigenlijk niet gewoon een mooi woord voor ‘bedelen’?

Want zeg nou zelf, jij vraagt mensen geld om zo jouw product te kunnen produceren. Als dit product dan eenmaal in de schappen ligt en wordt verkocht, verdien jij er geld aan. De gever krijgt er meestal niets voor terug. En dit stoort mij het meest aan het concept. Waarom zou je geld geven aan iemand die er dan later zelf wel beter van wordt, maar jou in de kou laat staan nadat je hebt betaald?

Sommige ‘bedelaars’ geven al wel iets terug aan hun geldschieters. Muzikanten sturen je hun nieuwe cd toe of schrijvers geven je een exemplaar van hun boek, soms met voorleessessie als je boven de 1000 euro doneert. Of je krijgt een exemplaar van dat bijzondere aardappelschilmesje. De crowdfunder betaalt je dus als het ware in natura terug. Een mooi gebaar voor jouw vertrouwen in zijn of haar idee.

Ik denk dat je crowdfunding ook alleen maar als ‘goed’ ziet als je iets echt een prachtig initiatief vindt, wat overeenkomt met jouw normen en waarden in het leven. Of als je een speciale band met iemand hebt die om je geld vraagt. Wat is er nou mooier dan geld geven aan de balletdanseres die vorig jaar niet kon lopen en nu haar eigen show wil opzetten. Dan zit jij toch vol trots vooraan bij de première?

Crowdfunden mag dan misschien wel veredeld bedelen zijn, als je iets echt aan het hart gaat dan wil je daar wel geld voor geven. Ook al krijg je er nooit meer wat voor terug. Eerlijk gezegd krijg je er altijd wel wat voor terug, een goed en voldaan gevoel. En dit is vaak niet in euro’s uit te drukken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s